Magyar Falu Program

 

 

Magyar Államkincstár

Magyar Falu Program

 

Ügyintézés

 

Népszámlálás 2022

 

 
 

Kikelet szálláshely

EFOP-1.5.3-16-2017-00067

Nemzeti Művelődési Intézet


Az intézményt fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság európai uniós forrásból megvalósított beruházásának köszönhetően 150 személy költözhet kisebb, önállóbb életre alkalmas közösségekbe Bélapátfalván és a környező településeken, összesen 15 házba. Ezekben a 6-12 fős épületekben otthonosabb körülmények között lakhatnak a fogyatékossággal élő emberek személyre szabott szolgáltatásokkal, állandó támogatással.
Az egyik bükkszentmártoni lakóházban tizenegyen kezdték már el az új életüket. A költözést követő napon Liktor Róbert, a település polgármestere és Sinka Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltségének igazgatója köszöntötte őket. A lakók első napjai a rendezkedéssel telnek: helyükre kerülnek a kisbútorok, a ruhák, a személyes tárgyak. Közösen főzik a vacsorát, takarítanak, bevásárolnak az ápoló-gondozó képesítéssel rendelkező kísérő támogatók segítségével.
Tóth Erzsébet, a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona igazgatója elmondta, hogy a lakóházakban élő személyek számára - egyéni szükségleteik alapján – az intézmény biztosít étkezési, fejlesztési, foglalkoztatási lehetőségeket, szabadidős programokat, valamint ápolás-gondozást. A cél az, hogy a fogyatékos emberek teljes, egyenrangú életet éljenek.

Magyar államkincstár